top of page

IELTS Listening Özet Bilgiler

Academic ve General ortak

Aynı speaking gibi listening soruları da ortak. İlk 2 bölüm gündelik hayattan basit metinlere yer verip general sınava hitap ederken, son 2 bölüm akademik özellikler sergiliyor.

Dinleme testinin 2. ve 3. bölümü aşırı dikkat göstermeyi gerektiren sorularla dikkat çekerken, son bölüm zorlu kelimelerle ön plana çıkıyor.

Kolaydan zora

Test bariz bir şekilde kolaydan zora doğru ilerliyor. İlk bölüm başlangıç seviyesinin biraz üstünde cümle kalıpları ve kelimeler içeriyorken, son bölüm akademik bir ders konusuna yer veriyor.


7 civarında puan isteyen adayların ilk 2 bölümde üstün performans göstermesi yeterli oluyor.

Karşılıklı konuşma

Sınavın sadece 1. ve 3. bölümlerinde karşılıklı konuşma yer alıyor. Diğer 2 bölümde tek kişi konuşuyor. Dikkatinizi sürekli farklı kişilere vermeniz gerektiği için özellikle 3. bölüm soruları biraz daha zorlu olabiliyor.


Aksan

Eskiden sadece İngiliz aksanına yer veriliyordu. Günümüzde bir sürü farklı aksan karşımıza çıkabiliyor. Hatta arada bir de olsa ana dili İngilizce olmayan kişilerin bile konuşmalarına şahit oluyoruz.


Tek sefer

Sadece 1 kez dinleme hakkınız var. Yüksek skorlar için anahtar kelimeleri seçmek, not almak, dinlerken özet yapabilmek açısından gelişmeniz gerekli.


Eş anlam

Eş anlamlı kelime bilgisi ve yakın anlamlı cümleleri hızlı bir şekilde fark edebilme test ediliyor. Sadece sınavın ilk kısmı bu durumdan muaf. İlk bölümde sorulardaki kelimelerin aynısı dinleme metninde geçiyorken, diğer bölümlerde kelime benzerliği sadece tuzak kurmak için kullanılıyor.


Boşluk doldurma

Soru sayısının en fazla olduğu soru türü boşluk doldurma. Sınavın 4 ayrı bölümünde de çıkabilen 2 farklı soru türünden biri (diğeri çoktan seçmeli). Genellikle ilk ve son bölüm tamamıyla boşluk doldurma sorularından oluşuyor.


Çoktan seçmeli

En fazla yanlış yapılan soru türü. Şıklarda yer alan kelimeleri dinleme metninde duymaya çalışmak hataya teşvik ediyor. Bunun yerine eş anlam ilişkisine odaklanmak olmazsa olmaz.

Harita

Her sınavda çıkmıyor. Bol yönergeyle kafa karıştıran bir soru türü. Sadece 2. bölümde karşılaşıyoruz. Through, across, past, alongside vb. anlamı oldukça karmaşık olan edatları çalışmanız gerekiyor.


Eşleştirme

Çoğu sınavda çıkar, ama her zaman değil. 3. bölümdeki eşleştirme soruları, 2. bölümdekilere nazaran çok daha zor oluyor. Sadece eş anlamlı kelime bilginiz test edilir.


Mola

İlk 3. bölümde 4-5 soru çözdükten sonra diğerlerini inceleyebilmeniz için kısa bir ara verilir. Fakat son bölümde hiç ara yoktur. Konuşma kesintisiz bir şekilde devam eder.


10 vs. 2 dakika

Kağıt sınavda cevaplarınızı gözden geçirmek ve cevap anahtarına işlemek için 10 dakika ekstra süre verilir, ama bilgisayarlı sınavda bu süre 2 dakikaya düşüyor.


Not almak

Sınava ister bilgisayar, ister kağıt üzerinden girin not alabilmeniz için kalem, kağıt veriliyor.

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page