2026 KPSS’YE NASIL HAZIRLANIRIM?
- onurmhan
- 6 Haz
- 3 dakikada okunur
Merhaba sevgili arkadaşlar, sınava hazırlık bölümüne başlamadan önce bu sürece yeni başlayacak olanlar için KPSS’nin ne olduğundan biraz bahsedelim.
Kamu personeli seçme sınavı (KPSS) Kamı kurumların da ilk defa atanacaklar için ÖSYM tarafında yapılan sınavdır. KPSS A ve B Olmak üzere iki uygulaması söz konusudur.
A Grubu kadrolar kariyer kadroları olarak da bilinir. (Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı vb. gibi) Bu kariyer kadrolarını seçebilmek için kurumların alım yapacakları unvan için belirledikleri KPSS puanını aldıktan sonra kurumların kendi açmış olduğu sınavlara ve mülakatlara (yazılı ve sözlü) girmek gerekmektedir. Yine kurumlar tarafından yapılan yeterlilik sınavlarında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana atama yapılır.
KPSS-A Grubu sınavına girecek olan tüm adayların KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavına girmeleri gerekir. Çünkü Kamu Personeli Seçme Sınavı, A Grubu kadrolara atanacaklar için, kurumların kendi mevzuatına göre düzenleyecekleri giriş sınavına kabul edilecek kişileri belirlemek amacıyla kullanılacak puanları sağlar. KPSS Alan Bilgisi sınavına önceden sadece İİBF (İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Çeko), SBF, Hukuk, Mühendislik vb. fakültelerden mezun olan kişiler girebilmekteyken artık neredeyse tüm fakülte mezunlarından memur alımı yapılmaktadır. Mühendislik fakülteleri gibi teknik programlardan mezun olanlarla matematik, fizik gibi fen edebiyat fakültesi mezunlarına yönelik müfettişlik, uzman yardımcılığı vb. kadrolara artık bu bölüm mezunlarından da alım yapılmaktadır. Fakat bu alımlar oldukça sınırlıdır. KPSS-A Grubu sınavları her yıl yapılır.
A GRUBU KADROLARI
BAĞ-KUR Genel Müdürlüğü Denetmen Yardımcısı
Ulaştırma Bakanlığı Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. Müfettiş Yardımcılığı
TBMM Uzman Yardımcılığı
Devlet Malzeme Ofisi Müfettiş Yardımcılığı
Vergi Müfettiş Yardımcılığı
Bankalar Yeminli Murakıp Yardımcılığı ve Bankacılık Uzman Yardımcılığı
PTT Müfettiş Yardımcılığı
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Müfettiş Yardımcılığı
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Müfettiş Yardımcılığı
Kalkınma Bankası Uzman Yardımcılığı
Belediyelerin Müfettiş Yardımcılığı kadrosu
Stajyer Hazine Kontrolörü
Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Maliye Müfettiş Yardımcılığı
Gelir Uzman Yardımcısı
Vergi Denetmen Yardımcısı
Devlet Gelir Uzman Yardımcısı
Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı - Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü
KPSS-B, Türkiye‘de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonucuna göre Personel Seçme Sınavının ardından ÖSYM Başkanlığınca merkezi sistemle ataması yapılan ve başka herhangi bir sınava girilmeksizin göreve başlanılan kadrolardır. KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır. Sınava giren adaylar, KPSS’den elde ettikleri puanlar ile 2 yıl boyunca Kasım ve Haziran aylarında yapılan merkezi atamalarda ÖSYM tarafından hazırlanan tercih kılavuzu ile tercih yapmaları gerekmektedir. Adaylar bu kadrolara tercih yaparken aranan nitelikleri dikkatlice inceleyerek kendilerine uygun olan kadroları, puanlarını da göz önünde bulundurmak suretiyle tercih yapmalıdır. Ayrıca adaylar bu puanlarını ara atamalarda yani kurumsal atamalarda da kullanarak tercih yapabilirler. Mühendislik fakültesi mezunları ve 3. sınıf öğrencileri, veterinerlik fakültesi mezunları ve 3. sınıf öğrencileri, psikoloji ve sosyoloji bölümü mezunları ile 3. sınıf öğrencileri, Sağlık Bilimleri Fakültesi (hemşirelik, ebelik, fizik tedavi ve rehabilitasyon, beslenme ve diyetetik ve sağlık yönetimi/idaresi ) mezunları ile 3. sınıf öğrencileri branş olarak KPSS-B grubu sınavına girebilirler. Ayrıca bir bölüm ya da branş fark etmeden tüm 4 yıllık (lisans) üniversite mezun ve 3. sınıf öğrencileri bu sınava girebilirler.
B Grubu kadroların atanmalarına esas alınan puanlar Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin standart sapmaları alınarak belli katsayılarla çarpımıyla hesaplanır. Bu puanlar lisans mezunları için P3, ön lisans mezunları için P93, ortaöğretim mezunları için ise P94’tür.
KPSS Hakkında genel bilgi verdikten sonra 2026 sınavına nasıl hazırlanmak gerektiği üzerine birkaç şey söyleyelim. Bildiğiniz üzere sınav, “Genel Yetenek “ve “Genel Kültür” başlıklarından oluşuyor. Genel Yetenek Dersleri; Matematik ve Türkçe iken Genel Kültür dersleri Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlıktan oluşmaktadır. Bu dersler içinde daha önceki öğrenim hayatınızda hiç görmediğiniz dersin vatandaşlık olduğunu düşünüyorum. Diğer dersleri illa ki hepimiz gördük. Buradaki sorun Matematik, Türkçe, Tarih ve Coğrafya gördük ama hepimizin bu derslerde ki bilgi seviyesi farklı. Bazılarımızın Matematiği iyi, bazılarımızın Tarihi. Bu durumda öncelikle yaz aylarını boş geçirmemek adına yetersiz olduğumuz ders hangisi ise bu derslere ağırlık vermek mantıklı olacaktır. Bunu yaparken sınava hazırlık sürecinin uzun bir yol olduğunu unutmayın ve kendinizi çok erken bir vakitte usandırmayın. Yani yazın günde 2 saat ders çalışmak yeterli olacaktır.
ÖSYM’nin yaptığı son sınavlara göz atacak olursak okuduğunu anlamanın çok öne çıktığını görüyoruz. Sadece Türkçe dersi değil Coğrafya, Matematik gibi derslerde de okuduğunuzu hızlı ve doğru anlamalısınız. Bunu başarmak için iki etkili yöntem vardır. Birincisi bol bol kitap okumak, ikincisi paragraf sorusu çözmek. Bu nedenle yaz aylarında günde 20 paragraf sorusu çözmek sınava etkin olarak hazırlanmanıza büyük destek sağlayacaktır.
Bu yazımda KPSS hakkında genel bilgilendirme ve yaz aylarında ne yapmamız konusu ile ilgili bilgilendirme yaptım. Bir sonraki yazım tempoyu çok arttırmamız gereken Eylül, Ekim aylarında hedefe yönelik verimli çalışma için neler yapmamız; günü, haftayı ve ayı nasıl planlamamız gerektiği ile ilgili olacak. Takipte Kalın.
Comments