top of page

IELTS, İngilizce bilginizi konuÅŸma, yazma, okuma ve dinleme üzerinden ölçen bir sınavdır. Tüm dünyada geçerlidir.

IELTS Puanlama Sistemi

9 bant skoru


IELTS, adaylara maksimum 9 olacak ÅŸekilde yarım bantlar halinde ilerleyen skorlar verir. İngilizce eÄŸitim verilen bir lisans programına baÅŸlamak için çoÄŸu üniversite tarafından istenen
bant skorudur. 6 veya 5.5 bant skoru ile öÄŸrenci kabul eden bölüm sayısı az deÄŸil. Yurt dışında doktorluk için 7 veya 7.5 bant skoruna yükselmeniz istenir. Göçmenlik baÅŸvurusu için ekstra puan toplamanız gerekiyorsa 8 bant skoru istenebilir.

​

Skor Yuvarlama Sistemi


Sadece 6, 7 veya 8 gibi tam bantlar üzerinden puan verilmez. 6.5 ve 7.5 gibi ara skorlar da verilir.
Reading ve Listening bölü
mlerinden 7, Speaking ve Writing bölümlerinden 6 alırsanız overall skor 6.5 olur. Hepsine toplayıp dörde bölünce 6.5 çıkıyor (26/4=6.5)


Fakat, 1 tane 7, 3 tane 6 aldığınız zaman da overall skor 6.5 oluyor. Bölme iÅŸlemi sonucunda ortaya çıkan .25 veya .75 kesirleri bir üst banta tamamlanıyor. (25/4=6.25 yani 6.5)

​

IELTS Skor İtiraz


Ücret karşılığında sınav skoruna itiraz etme ÅŸansınız var. Skor deÄŸiÅŸikliÄŸi yaÅŸandığı takdirde tamamı iade ediliyor. Reading ve listening için itirazın anlamı yok, fakat writing ve speaking için gerekli olabiliyor.

​

Academic Reading Bant Skorları


40 soru içerir. General reading testine göre daha zordur, fakat daha az doÄŸruyla daha fazla puan alırsınız.
9 bant skoru: 39-40 doÄŸru
8.5 bant skoru: 37-38 doÄŸru 8 bant skoru: 35-36 doÄŸru
7.5 bant skoru: 33-34 doÄŸru 7 bant skoru: 30-32 doÄŸru
6.5 bant skoru: 27-29 doÄŸru 6 bant skoru: 23-26 doÄŸru
5.5 bant skoru: 19-22 doÄŸru 5 bant skoru: 15-18 doÄŸru
4.5 bant skoru: 13-14 doÄŸru 4 bant skoru: 10-12 doÄŸru


General Reading Bant Skorları


40 soru içerir. Akademik sınavdan daha kolaydır ama eÅŸdeÄŸer bant skoru için daha fazla doÄŸru yapmanızı gerektiriyor.

9 bant skoru: 40 doÄŸru
8.5 bant skoru: 39 doÄŸru 8 bant skoru: 37-38 doÄŸru
7.5 bant skoru: 36 doÄŸru 7 bant skoru: 34-35 doÄŸru
6.5 bant skoru: 32-33 doÄŸru 6 bant skoru 30-31 doÄŸru
5.5 bant skoru: 27-29 doÄŸru 5 bant skoru: 23-26 doÄŸru
4.5 bant skoru: 19-22 doÄŸru 4 bant skoru: 15-18 doÄŸru

​

Listening Bant Skorları


40 soru içerir. Akademik ve Genel sınav için ortaktır. 9 bant skoru: 39-40 doÄŸru
8.5 bant skoru: 37-38 doÄŸru 8 bant skoru: 35-36 doÄŸru
7.5 bant skoru: 32-34 doÄŸru 7 bant skoru: 30-31 doÄŸru
6.5 bant skoru: 26-29 doÄŸru 6 bant skoru: 23-25 doÄŸru
5.5 bant skoru: 18-22 doÄŸru 5 bant skoru: 16-17 doÄŸru

4.5 bant skoru: 13-15 doÄŸru 4 bant skoru: 11-12 doÄŸru

​

Writing Puanlama Yöntemi


Writing 2 bölümden oluÅŸuyor: Task 1 ve Task 2. Skorunuzun üçte biri grafik analizi (akademik) veya mektup (genel) performansınıza göre veriliyor. Geri kalan 2/3 puan, serbest yazı (essay) kalitesine göre belirleniyor. İkisi orantılı olarak toplandığında writing skoru ortaya çıkıyor.
Writing puanlama, her biri eÅŸit öneme sahip olan 4 ayrı kategori üzerinden yapılıyor: konu geliÅŸimi, cümleler arası ahenk, gramer ve noktalama, kelime kullanımı.

​

Speaking Puanlama Yöntemi


4 ayrı alan üzerinden puanlanırsınız: akıcılık ve tutarlılık, telaffuz, kelime, gramer. Her birinin deÄŸeri eÅŸittir. Pek akıcı konuÅŸamasa da telaffuz sayesinde puanı yükselen adaylar olduÄŸu gibi, telaffuzu zayıf olsa da kelime ve gramer hakimiyetiyle puan yükselten adaylar var.
Akıcılık ve tutarlılık aynı anda puanlanıyor ve hangisi daha kötüyse ona göre skor veriliyor.


Academic ve General versiyon arasında tercih


Yurtdışında eÄŸitim almak istiyorsanız IELTS Academic versiyona katılmak zorunda kalacaksınız. Göçmenlik ve çalışma izni içinse böyle bir zorunluluk yok; Academic ve General versiyon arasından istediÄŸinizi tercih ediyorsunuz.

​

IELTS General daha kolay


Tercih hakkına sahip olan adaylar, genellikle daha kolay göründüÄŸü için General versiyonu tercih ediyorlar. Haksız sayılmazlar; general testin bazı bölümleri daha kolay. Görece kolay olan bu farklılıklar hangi bölümlerde karşımıza çıkıyor inceleyelim:
Listening ve speaking bölümleri tüm adaylar için ortak. Academic veya General seçmiÅŸ olmanız fark etmiyor. Listening testinin ilk 2 bölümü General esintisi içerirken, son 2 bölüm Academic özellikler taşıyor. Speaking testinde ise yine ilk 2 bölüm General versiyona, son bölüm ise Academic teste yönelik görevler içeriyor.

​

Grafik analizi yerine mektup


En büyük farklılık Writing bölümünde karşımıza çıkıyor. Akademik sınavda ilk writing görevi grafik analizi içeriyor ve çalışılması gereken konu sayısı çok fazla. Bar, sütun, pasta, çizgi, tablo, harita, süreç vb. grafik türlerini analiz etmeniz gerekiyor. Hepsini öÄŸrenmek vakit alıyor. General sınavda ise ilk writing görevi mektup yazmak. Informal, semi-formal veya formal bir mektup yazıyorsunuz. Daha resmi kalıplarla cümle kurmayı öÄŸrenmek, grafik analizine nazaran daha aşılabilir bir engel.

​

Görece basit essay konuları


Essay soru türleri deÄŸiÅŸiklik göstermiyor. Agree disagree, discussion vb. görevler her 2 grubun da karşısına çıkıyor. Fakat, IELTS General Writing Task 2 konuları hakkında bolca fikir sahibi olma ihtimali daha yüksek. Bazı akademik essay soruları donup kalmanıza yol açabiliyor. Akademik versiyon, genel kültürünüzün daha iyi olmasını gerektiriyor.

​

Kolaydan zora reading soruları


General reading soruları belirgin bir ÅŸekilde kolaydan zora doÄŸru ilerliyor. Özellikle ilk bölümdeki metinler baÅŸlangıç seviyesi İngilizcenin biraz üstü. AÅŸama aÅŸama zorlaşıyor. Akademik okuma metinleri de bir nevi kolaydan zora ilerliyor, ama bu kelime gramer kalıplarından ziyade konuya aÅŸina olma durumu üzerinden gerçekleÅŸiyor. Yani ilk makale de zor ama hakkında fikir yürütmek son makaleye nazaran daha kolay.

​

Reading puanlama farkına dikkat


General ve academic reading testlerinde 40 soru var. Akademik versiyonda 23 doÄŸru ile 6 bant skoruna ulaşırken, genel versiyonda 6 için 30 doÄŸru gerekiyor. Sorular ve metinler daha kolay ama maalesef aynı puan için daha fazla doÄŸru gerekiyor. Yine de general versiyon tercih edilebilir, çünkü en azından sınavda bunalmazsınız. Metinler ve sorular daha sade.
 

Bilgisayarlı IELTS vs. Normal IELTS


Klavye kullanmak veya uzun süreler boyunca ekrana bakmak konusunda bir problem yaÅŸamadığınız takdirde Bilgisayarlı IELTS’i tercih etmenizi öneririm. Kağıt odaklı versiyona göre avantaj sayısı oldukça fazla.

​

Reading metni ve soruları yan yana


Bulunmaz bir nimet. Her akademik IELTS okuma metni en az 2 sayfa. Sorular da genellikle 2 bazen 3 sayfaya yayılıyor. Sürekli sayfalar arasında gezinmek dikkat dağıtıyor ve kısa süreli hafızanın sınırlarını zorluyor. Bilgisayarlı sınavda makale metni ve sorular yan yana. Aynı anda hiç zorlanmadan karşılaÅŸtırma imkanı daha az çabayla soru çözmenize olanak saÄŸlıyor.

​

Cevapların otomatik olarak kaydedilmesi


Bilgisayarlı sınavda cevap anahtarıyla uÄŸraÅŸmıyorsunuz. Her seçim zaten otomatik olarak kaydediliyor. Bu, hem zaman tasarrufu saÄŸlıyor hem de hafif de olsa üzerinizdeki baskıyı azaltıyor.

​

Ekranın highlight edilebilmesi


Reading metinlerini renklendirme imkanı mevcut. Aynı önemli yerlerin altını çizmek gibi. Ayrıca ekranın istediÄŸiniz yerine not alabiliyorsunuz. Üstüne zaten kalem kağıt veriliyor. EksiÄŸi yok, fazlası var.

​

Writing düzeltme yapma imkanı


Araya cümleler eklemek, bazı cümlelerin yerini deÄŸiÅŸtirmek, kelime ve gramer yapısını farklılaÅŸtırmak vb. bir çok olanak bilgisayarlı sınavda. İsterseniz paragrafların yerini bile deÄŸiÅŸtirebilirsiniz. Ben, mesela essay yazarken aklıma daha iyi bir fikir gelince baskın fikri yukarıya taşıyorum. Kağıt üzerinde böyle bir ÅŸeyi uygulayabilmek pek kolay deÄŸil.

 

Writing kelime sayımı


IELTS writing kelime limit baÅŸka bir stres unsuru. Kağıt üzerinde göz kararı kelime saymak mümkün ama limitin tek bir kelime bile altında kalsanız ceza yiyorsunuz. Ekranda ise kelimeler otomatik olarak sayılıyor ve canınızı sıkan baÅŸka bir potansiyel problemden uzak durabiliyorsunuz.

 

Klavye ile yazarken daha az yorulmak


Düzenli bir ÅŸekilde kağıt kalem kullanan biri deÄŸilseniz, bir süre sonra yorulduÄŸunuzu hissedersiniz. Bu kaçınılmaz. Klavye ile yazmak çoÄŸu kiÅŸi daha hızlı ve pratik. Ayrıca, el yazısı pek iyi olmayan kiÅŸileri de göz ardı etmeyelim. Yazınızın net olmaması hanenize eksi puan olarak iÅŸleyebilir. Baskı altındayken bir de okunaklı yazmaya çalışmak ayrı bir stres kaynağı.

 

Sonuç açıklanma süresi


Bilgisayarlı IELTS sonuçları genellikle 4 gün içerisinde açıklanıyor. 4 iÅŸ günü bile deÄŸil, bildiÄŸiniz 4 gün. Kağıt odaklı versiyonun sonuçları için 13 iÅŸ günü beklemek zorundasınız. Aradaki fark muazzam. Teknoloji, bürokratik engelleri hızlı bir ÅŸekilde aÅŸmaya izin veriyor.

 

Sınav sıklığı


Bilgisayar odaklı IELTS, özellikle büyük ÅŸehirlerde sürekli yapılıyor. Her hafta 3-4 kez sınava girme ÅŸansınız var. Kağıt odaklı versiyonda en iyi ihtimalle 2 haftada 1 kez sınava girme ÅŸansınız var. İstanbul ve Ankara dışındaysanız süre daha da uzar.
 

IELTS Denklik Puanları


Cambridge (IELTS Academic), Pearson (PTE Academic) ve ETS (TOEFL iBT); ölçme deÄŸerlendirme sürecini çok farklı ÅŸekilde ele alıyorlar. Ama her biri iÅŸini inanılmaz etkili bir biçimde yürütüyor. Farklı yollardan gidip aynı sonuca ulaşırlar. ÖrneÄŸin, IELTS sınavına girip 7 aldığınızda TOEFL veya PTE’de aldığınız puan beklenen aralığın dışına pek çıkmıyor. (Muhtemelen) iÅŸbirliÄŸi halinde deÄŸiller ama ortaya çıkan sonuç her biri adına oldukça güvenilir.

 

Kolay veya zor deÄŸiller


Bu tür sınavlarda amaç, kolay veya zor sorular hazırlamak deÄŸil, farklı İngilizce düzeyine sahip adayların her seferinde benzer sonuçlar almasını mümkün kılmaktır. Bu yüzden IELTS kolaymış TOEFL zormuÅŸ gibi düÅŸünmek anlamsız. IELTS 6.5 alanlar TOEFL sınavında genellikle 80 civarında alıyor. Sapma pek fazla olmuyor. Birinde neyseniz ötekisinde de hemen hemen aynı oluyorsunuz.
 

IELTS ve TOEFL farkı


OkuduÄŸunu anlama, evrensel prensiplere dayanıyor olmasına raÄŸmen, ETS (TOEFL) ve Cambridge (IELTS) farklı yöntemler vasıtasıyla adayları test ediyor.

 

Makale seçimi


IELTS popüler bilim konularına öncelik vermekteyken, TOEFL tamamıyla üniversite ders konularına bel baÄŸlıyor. TOEFL, Amerikan tarihini bir ÅŸekilde sorulara entegre ediyor, ama IELTS bu konuda tarafsızlığını koruyor. IELTS açısından herhangi bir kültürel dayatma söz konusu deÄŸil.
 

Kelime zorluÄŸu


TOEFL konuları tamamıyla üniversite ders konularına dayandığı için kelimeler daha zorlu olabiliyor. IELTS bu anlamda daha insancıl bir yaklaşıma sahip.
 

Soru takibi


TOEFL soruları yönerge açısından çok net. Hangi soru için makalenin hangi kısmına odaklanmadığınız gerektiÄŸi açıkça iÅŸaret ediliyor. Ama IELTS sınavında resmen ava çıkmak zorundasınız. Soruyu cevaplamak kadar, hangi sorunun nerede geçtiÄŸini bulmaya vakit ayırmanız gerekiyor.

​

Soru türleri


TOEFL sadece çoktan seçmeli sorulardan faydalanıyor. BaÅŸka yok. Sadece 1 tane. Çıkarım, gerçek vb. ayrımlar var ama yine de tek bir soru türü var. IELTS ise baÅŸlık eÅŸleÅŸtirme, boÅŸluk doldurma, true false, çoktan seçmeli gibi 10+ soru türüne sahip. Dolayısıyla, IELTS reading sınavına adapte olmak biraz daha fazla vakit alır.

​

Soru sayısı


IELTS her zaman 3 makale ve 40 soru barındırıyor. TOEFL ise standart olarak 3 makale ve 30 soru içeriyor. Fakat, TOEFL sınavında bazen ekstra 1 makale çıkıyor ve soru sayısı IELTS ile eÅŸitleniyor.
Kelime ve anlama açısından IELTS biraz daha avantajlı ama soruların nerede geçtiÄŸini bulmak için harcanan süre bu avantajı yok ediyor. 2 sınav arasında karar vermeniz gerekiyorsa bu muhtemelen reading üzerinden yapılmamalı.

​

British Council veya IDP


IELTS, 3 farklı kuruluÅŸ tarafından organize ediliyor: Cambridge University Press, British Council, Avustralya Göçmenlik departmanı (IDP). Cambridge; sınav sorularını hazırlamakla mükellef iken, IDP ve British Council ise farklı ülkelerde sınavı uygulama ve puanlandırma görevini üstlenmiÅŸ durumda.Sınava dilerseniz IDP, dilerseniz British Council bünyesinde katılabilirsiniz. BaÅŸvuru yapacağınız kurum tarafından aksi belirtilmedikçe geçerlilik açısından bir fark yok.

​

IELTS sınav formatı & Soru zorluğu


Soru kalitesi, zorluÄŸu vb. hiçbir açıdan fark yok. Soru hazırlama görevi ikisine de ait olmadığı için dilediÄŸiniz kuruluÅŸu tercih edebilirsiniz. Kaldı ki aynı sorular, farklı tarihler ve sınav merkezlerinde (muhtemelen) ortak olarak kullanılıyor. 140+ ülke ve binlerce test merkezi için her sınavda yeni soru üretmek aşırı pahalı olur. IDP veya British Council fark etmeksizin, benzer zorlukta bir IELTS sınavına gireceÄŸiniz garanti.

​

IELTS sınav ücreti


IELTS test ücreti; ülkelere göre biraz farklılık gösterse de, aynı ülke içerisinde farklılık göstermiyor. IDP veya British Council sınav ücreti aynı olacak.

​

IELTS puanlama


British Council writing puanı açısından çok cimri, IDP speaking puanını bol veriyormuÅŸ gibi mitlere inanmak anlamsız. IELTS puanlama sistemi standart ve sınav görevlileri bu konuda gerekli eÄŸitimi aldıktan sonra çalışmaya baÅŸlıyorlar. Writing ve speaking, açık uçlu sorular barındırdığından dolayı tabi ki insan kaynaklı hatalar, farklı yorumlar söz konusu olabiliyor, ama bunun IDP ve British Council ile alakası yok. GerektiÄŸi takdirde itiraz hakkınız saklı.


IELTS test merkezi sayısı & Sınav sıklığı


Türkiye bazında konuÅŸacak olursak British Council daha uzun süredir faaliyet gösteriyor. Marka bilinirliÄŸi açısından daha ön planda, dolayısıyla daha fazla talep görüyor. Fakat, ÅŸehir ve tarih açısından ikisi arasında bir fark olduÄŸunu söylemek anlamsız. Hem IDP hem British Council ya bulunduÄŸunuz ÅŸehirde ya da yakın komÅŸuların bir tanesinde mutlaka hizmet saÄŸlayacaktır.

​

Speaking examiner ve aksan farkı


Her 2 kuruluÅŸ da ana dili İngilizce olan veya bu yeterliliÄŸi sınav yoluyla ispatlayan görevlilerle çalışıyor. IDP bünyesinde İngiliz aksanı, British Council bünyesinde Avustralya aksanı ile karşılaÅŸabilirsiniz. KonuÅŸmanın çoÄŸunu siz yapacağınız için bunun da pek önemi yok aslında. Sorular kısa, net, anlaşılır. GerektiÄŸinde tekrar için yardım isteme ÅŸansınız var.

​

IELTS itiraz


Burada minik de olsa bir farklılık ortaya çıkabiliyor. Bir taraf Avustralya doları üzerinden fiyat belirlerken, diÄŸeri İngiltere para birimi olan sterlini dikkate alıyor. Ama aradaki fark yok denecek kadar az. Zaten itiraz sonucunda skorunuz deÄŸiÅŸirse paranızın tamamı iade ediliyor.

​

IELTS elektronik skor gönderimi


Bu açıdan IDP öne çıkıyor. British Council ile IELTS skorunuz maksimum 10 tane kuruluÅŸa elektronik olarak ücretsiz gönderilirken, IDP böyle bir limit belirtmiyor. IDP ile kaç tane istiyorsanız o kadar kuruluÅŸa skor gönderebiliyorsunuz (elektronik form).

​

IELTS UKVI


BirleÅŸik Krallık vizesi için ille de İngiltere odaklı olan British Council tercih edilmek zorunda deÄŸil. IDP, Avustralya kökenli olsa da IELTS UKVI testini uygulama hakkına sahip. Fark yok.

​

IELTS en baÅŸarılı ülke


Gramer ve kelime açısından eksik olmak dünyanın sonu deÄŸil. EÄŸer öyle olsaydı, IELTS sınavında en baÅŸarılı olan ülkeler ana dili İngilizce olanlar olurdu. Ama lider farklı.

​

Almanlar


IELTS test verilerine göre ana dili Almanca olan kiÅŸiler, hem Akademik hem de Genel versiyonda 7 bant skoru ortalamasını geçebilen tek topluluk. Akademik IELTS ortalaması 7.4 iken, diÄŸeri biraz daha aÅŸağıya düÅŸüp 7.1 olarak karşılık buluyor. Yıldan yıla bu ortalama biraz farklılık gösterse de, Almanlar zirveyi genellikle kimseye kaptırmıyor.

​

Rahatlık


Almanların, ana dili İngilizce olan kiÅŸilere üstün gelmesi göz ardı edilecek bir baÅŸarı deÄŸil. Fakat, yine de dürüst olmakta fayda var. Ana dili İngilizce olan çoÄŸu kiÅŸi nasıl olsa geçerim sınavı diyerek pek çaba göstermeden süreci tamamlıyor. Herhangi bir deneme sınavı çözmeden, sadece birkaç YouTube videosu izleyerek teste girmenin yan etkisi zirveyi kaybetmek.

​

Nitelikli vatandaÅŸlar


Almanları en baÅŸarılıymış gibi gösteren bir diÄŸer faktör ise İngilizce konuÅŸulan ülkelerdeki refah düzeyi ve eÄŸitim seviyesinin zaten yüksek olması. Bu ülkelerin nitelikli vatandaÅŸlarının IELTS sınavına girip baÅŸka yerlere göç etme gibi bir kaygısı pek yok. Dolayısıyla, ana dili İngilizce olup IELTS sınavına giren kiÅŸiler toplumun (muhtemelen) zeka açısından üst katmanlarını temsil etmiyor. Zeka ve dil hakimiyeti arasındaki baÄŸlantıyı hafife almak doÄŸru olmaz.

​

Dil ailesi


Almanca ve İngilizcenin aynı dil ailesinde olduÄŸu gerçeÄŸini de göz ardı etmemek gerekir. Japonlar da disiplin ve analitik zeka açısından aÅŸağı yukarı Almanlar kadar baÅŸarılı ama onların puan ortalaması 5.8 olarak karşılık bulmuÅŸ. Almanların fersah fersah gerisinde kalmıştır.

 

IELTS Essay Türleri


IELTS essay soruları 10+ farklı ÅŸekilde karşımıza çıkıyor. BaÅŸarı için sadece kelime ve gramer yetmiyor. Fikir geliÅŸimi ve cümleler arası ahenk bir o kadar önemli.


DeÄŸerlendirme 4 farklı alan üzerinden yapılıyor:

​

  1. Task response: Fikirlerin konuya uygunluğu, konunun ne kadar anlaşılır hale getirildiği aldığı

  2. Coherence & Cohesion: Cümleler ve paragraflar arası ahenk, paragraf düzeni

  3. Grammar & Punctuation: Gramer yapı çeÅŸitliliÄŸi, kompleks cümle yapılarına hakimiyet, hatasız cümle oranı, noktalama iÅŸaretlerine hakimiyet

  4. Vocabulary: Konuyla ilgili kelime kullanımı, ikili üçlü kelime öbeklerine hakimiyet, az bilinen kelimelerin hangi sıklıkta yer


IELTS aynı writing sorularını tekrar kullanmamaya özen gösteriyor. Ama aynı konu farklı ÅŸekilde defalarca kullanılıyor.

​

ÇoÄŸu aday tek bir yazı akışı ezberlemenin yeterli olacağını düÅŸünüyor. Fakat, böyle bir durum tabi ki söz konusu deÄŸil. Her biri farklı bir yazı formatı gerektiren en az 10 farklı yazı türü var. Benzerler ama aynı deÄŸiller. Özellikle 6 bant skoru üstüne çıkmanız gerekiyorsa bu farklara hakim olmanız mutlaka gerekli.
Yani, IELTS, ezber karşıtı bir sınav. Adaylar, 1-2 tane yazı formatı ezberleyip sınava girmesinler diye soru çeÅŸitliliÄŸini yüksek tutuyor.

​

IELTS writing task 2 soru türleri


İlk 2 tanesi çok daha yaygın. Fakat, size hangisi çıkacağını bilmenin bir yöntemi olmadığı için hepsine çalışmanızı öneririm. İşi ÅŸansa bırakmak olmaz.

​

 1) To what extent do you agree or disagree?


EÄŸitim tamamen online olsun mu, fosil yakıtlarını bırakalım mı, emeklilik yaşı artsın mı? gibi aşırı tartışmalı konular üzerinden elde edilen soru türü. Konuya tamamen katılmak veya reddetmek sizin elinizde. Dilerseniz dengeli bir tutum da sergileyebilirsiniz.
Off-topic yapma açısından kimse bunun eline su dökemez.

 

 2) Discuss both these views and give your own opinion.


Aynı agree disagree yazı türünde olduÄŸu gibi tartışmalı konulardan elde ediliyor. Fakat, arada ciddi bir fark var: 2 farklı taraf kendi görüÅŸünü belirtiyor. Bize düÅŸen görev, önce ikisiyle de empati kurmak ve sonrasında tarafımızı seçmek.
ÇoÄŸu aday bu soru türünde format hatası yapıyor: kendi görüÅŸünüzü kısacık açıklayıp yazıyı kapatmanız hoÅŸ karşılanmıyor. Veya sadece tek bir tarafa odaklanmak, bu esnada diÄŸer görüÅŸü tamamen göz ardı etmek de bir diÄŸer yaygın hata.

 

 3) What is your opinion?


1 ve 2 nolu sorunun bir nevi karışımı gibi. Fakat agree disagree formatına uygun ÅŸekilde yazmanızı öneririm.

​

 4) Causes & Solutions


Güncel bir problemin neden meydana gelmekte olduÄŸunu anlatıp, çözümler sunmanız isteniyor.
Küresel ısınma, çocukluk obezitesi, su kıtlığı, aşırı fast food tüketimi, sosyal medya bağımlılığı gibi konular yaygın.

​

 5) Causes & Effects


Yine güncel bir trendin neden meydana gelmekte olduÄŸunu sorgulatan ve aynı zamanda (olası) etkilerini de analiz etmenizi isteyen bir soru türü. Pek yaygın deÄŸil.

​

 6) Advantages & Disadvantages


Son dönemlerde hayatımıza giren bir trend veya geliÅŸme üzerinden olumlu ve olumsuz yönlere odaklanmamızı isteyen bir sürü türü.
Dikkat: bazı adaylar trendin neden meydana geldiÄŸini anlatarak hata yapıyor. Meydana gelme sebebine deÄŸil iyi ve kötü yönlerine odaklanmanız gerekiyor.

​

 7) Do the advantages outweigh the disadvantages?


Üstteki soru türüne benziyor gibi görünüyor ama tabi ki aynı deÄŸiller. Hangi tarafın baskın olduÄŸu konusunda ekstra çaba göstermeniz gerekecek. Avantajları öne çıkarmak için dezavantajların çözülebilir olduÄŸunu, dezavantajları baskın tutmak için çözülemez daha büyük problemlere yol açacağını belirtmeyi tercih edebilirsiniz.

​

 8) Is it a positive or negative development?


Aynı konuyu alıp ister avantaj dezavantaj, ister bu ÅŸekilde soru haline dönüÅŸtürebilirsiniz. İkisi arasında temel bir fark var ama: Pozitif negatif sorularında sadece tek bir tarafa yönelme ÅŸansınız var.

​

 9) Çift sorulu görevler


Sırf ezber yapılmasın diye türetildi muhtemelen. Yukarıdaki ve aÅŸağıdaki soruların her türlü ikili kombinasyonundan elde edebilirler.
Sebep + pozitif negatif, agree disagree + disadvantages … Atış serbest!

 

 10) Yardımcı eylemle baÅŸlayan sorular


”Olsun mu, yapılsın mı?” gibi soruları hayal edin. Aslında agree disagree essay türünden farklı deÄŸil.


11)Standart dışı sorular


Özellikle what, which gibi sorularla garip sorular elde edilebiliyor. Yaygın deÄŸil ama varlığı da inkar edilemez.

 

IELTS Writing Grafik Türleri


Writing task 1, görece zorlu ama çalışınca karşılığını çok hızlı veriyor. Yazı mantığını kavradıktan sonra çoÄŸu gözünüze aynı görünmeye baÅŸlıyor.

ÇoÄŸu durumda, sayı analizine dayalı bir görev karşınıza çıkacak. Pasta, çizgi, bar vb. Nadiren de olsa harita ve süreç diyagramı yorumlamanız istenecek.

​

Bar Grafikleri (Yatay)


Çok sayıda deÄŸiÅŸkeni 1 veya 2 kategori üzerinden karşılaÅŸtırmaya yarıyorlar. 10 ülkeyi enerji üretimi ve tüketimi üzerinden, 8 ÅŸirketi gelir ve gider üzerinden karşılaÅŸtırır gibi.

Sıralama yapmak ve orantıya dayalı iliÅŸkiler kurduracak kelimeler ve cümle kalıplarına hakimiyet gerektirirler.

​

Sütun Grafikleri (Dikey)


Yaygınca 2 farklı senaryoda karşımıza çıkarlar:

​

  1. 3-4 deÄŸiÅŸkeni 3-4 farklı dönem üzerinden karşılaÅŸtırmak. DeÄŸiÅŸimi bütün dönem üzerinden anlatmak yerine belirli aralıklarla (üç yılda bir, altı ayda bir gibi) anlatmak isteniyorsa tercih ediliyorlar. ÖrneÄŸin 3 ayrı yaÅŸ grubunun 3 farklı dönemde fast food tüketim miktarları.

  2. Bu senaryo daha zor. 3-4 farklı grubu 3-4 ayrı kategori üzerinden karşılaÅŸtırmak. Mesela 4 farklı ülkenin 4 farklı yakıt türünü hangi ölçüde kullanmakta olduÄŸu.

 

İlk senaryoda deÄŸiÅŸime dayalı detaylar ön plandayken, ikincisinde sıralama ve orantı ön plana çıkacak. Yani, birbirine hiç benzemiyorlar.

​

Pasta Grafikleri


Yüzdeli veriler söz konusu olduÄŸunda pasta grafikleri en uygun seçenek oluyor. Uzun dönemlere yayılan veri setleri yerine çoÄŸunlukla tek bir dönem üzerinden karşılaÅŸtırma yapıyorlar. Maksimum uzunluk 2-3 dönem oluyor.

​

Pasta grafikleri adayları bir tık zorlar. DeÄŸiÅŸime dayalı olmayan tüm grafik türlerinde olduÄŸu gibi. Dolayısıyla, task 1 çalışmanızı sadece increase, decrease gibi kelime gruplarına dayandırmanız yeterli olmaz.
Örnekler: 5 farklı ülkenin en büyük gider kalemleri, farklı yaÅŸ gruplarının hangi ürüne ne kadar para ayırdığı … Sütun grafiklerinin 2. senaryosuyla aynı yani. Tek fark birinde (genellikle) sayılar kullanılırken, diÄŸerinde yüzdeli verilerin olması.


Çizgi Grafikleri


Dönem uzunluÄŸu ne kadar fazlaysa ve görece kaotik bir deÄŸiÅŸim süreci varsa çizgi grafikleri ön plana çıkıyor. Çizgi grafikleri en ince deÄŸiÅŸimi bile yansıtmaya izin verirken, onunla benzer fonksiyona sahip olan sütun grafikleri sadece belirli aralıklarda gerçekleÅŸen deÄŸiÅŸime odaklanırlar.

 

Çizgi grafikleri, diÄŸerlerine nazaran daha kolay yorumlanıyor. Özellikle sadece geçmiÅŸte belirli bir döneme odaklananlar. Ama geçmiÅŸle gelecek arasında karşılaÅŸtırma isteniyorsa iÅŸler biraz zorlaşıyor.


Tablo Grafikleri


Gerçek bir baÅŸ belası. DeÄŸiÅŸken sayısı iyice arttığında tablo kullanmaktan baÅŸka seçenek kalmıyor. Her deÄŸiÅŸkene tek tek odaklanmak yerine, daha genel kapsamlı bilgiler vermeyi gerektiriyorlar. Yazı dili açısından pasta grafiklerine daha çok benziyorlar.


Çift Grafikler


Özel bir görev türü deÄŸil. Yukarıdakilerin birleÅŸiminden oluÅŸuyorlar.

​

Kolay: İki grafiğin birbiriyle pek alakası yoksa
Zor: İki grafik arasında ilişki kurmanız gerekiyorsa


Haritalar


Aynı mekana (park, hastane, okul, kasaba …) yönelik deÄŸiÅŸimi ele almanız gereken görevler. Kendine has kelimeleri bilmeden yorumlaması çok zor. Yer yön tarifi açısından Türkçe ve İngilizce arasında büyük farklar olduÄŸu için ekstra mesai harcatırlar.

​

Süreç Diyagramları


Sırayla gerçekleÅŸen her ÅŸey bu görev türünün ilgi alanına girse de, üretime dayalı diyagramlar diÄŸerlerine (hayvanların yaÅŸam döngüleri …) nazaran çok daha yaygın. Tüm hepsi içinde bakar bakmaz en çok göz korkutan görev türü bu. İlk aÅŸamada kelimeyle alakalı ciddi panik yaÅŸatıyor, ama aslında kullanılması gereken çoÄŸu kelime diyagramda zaten verilmiÅŸ oluyor.


IELTS Speaking Formatı


IELTS Speaking, akademik ve genel sınav öÄŸrencileri için ortak. Sadece 15 dakika içerisinde tamamlanıyor. Sınav deÄŸil sohbet havasında geçiyor.


IELTS, 140+ ülkede binlerce sınav merkezinde yapıldığı için her sınavda farklı soru kullanma ihtimali yok. Soru havuzu, her 3-4 ayda bir yenileniyor. Yenileri gelene kadar tekrar tekrar kullanılırlar. Son zamanlarda çıkan sorulara göz atarsanız belki de aynısıyla sınavda karşılaÅŸabilirsiniz.

​

Arkadaşlık kurar gibi


IELTS speaking, bir arkadaÅŸlık iliÅŸkisinin geliÅŸim aÅŸamalarını kopyalar ÅŸekilde ilerliyor. Önce basit sorularla neye yatkın olduÄŸunuzu anlıyor (part 1), sonra içinizi dökmeye veya hayallerinizi anlatmaya baÅŸlıyor (part 2), en sonda derin sohbete dalıyorsunuz (part 3).

​

Speaking Section 1: Birisiyle yeni tanışır gibi


İş, eÄŸitim, yaÅŸadığınız yer, hobiler, alışkanlıklar gibi görece basit konularda sorular yöneltiliyor. Dikkat etmeniz gereken 2 ayrıntı var:

​

  1. Soruyu cevaplarken mümkün mertebe sorudaki kelimeleri ve cümle yapısını tekrar etmeyin

  2. SunabildiÄŸiniz kadar gerekçe sunun

 

ÇoÄŸu aday, gerekçe yerine örnek sunuyor. İstenmediÄŸi sürece örnek vermenin anlamı       yok. Mesela, film seyretmeyi sevip sevmediÄŸiniz sorulduÄŸunda sevdiÄŸiniz film türlerini anlatmayın. Bunun yerine neden sevip sevmediÄŸinizi anlatmanız gerekiyor.
 

Speaking ilk bölümde bir nevi hesap verir gibi konuÅŸmalısınız. Ne kadar makul olduÄŸu tartışılır, ama format böyle. Ne anlatıyorsanız sebep belirtmeniz isteniyor.

​

Speaking Section 2: Hayaller, anılar, hedefler …


bölümde bir sunum yapmanız gerekiyor. Bu bölümde 4 sorudan oluÅŸan bir cue car teslim alıyorsunuz. ”Ev sevdiÄŸiniz yemeÄŸi anlatın: nedir, nerede yenir, en son ne zaman yediniz, neden çok seviyorsunuz.” gibi sorular içeriyor bu kart.

​

Sunum en az 1 en fazla 2 dakika sürmek zorunda. Sunum öncesinde 1 dakikalık hazırlık süresi veriliyor. Not almak serbest. 1 dakika sonunda kartı geri alacaklar.

​

Sunum konuları çok çeÅŸitli. Bazıları tecrübe etmediÄŸiniz veya hiç sevmediÄŸiniz ayrıntılar içerebilir. Fakat, maalesef konu deÄŸiÅŸtirme ÅŸansı yok. Yalan söylemek zorunda kalabilirsiniz.


Speaking Section 3: Derin sohbet


Son bölümde çıkan sorular, doÄŸrudan 2. bölüm sorularıyla alakalı. Orta bölümde tatil anlatmışsanız, son kısımda turizmle alakalı sorular gelecek. Favori kitap edebiyat, son alışveriÅŸ tüketim trendleri gibi eÅŸleÅŸtirmeler olacak.

​

Son bölüm sorularını bazen anlamakta zorlanabilirsiniz. Anlamadığınız kelimeler ve cümle yapıları için sınav görevlisinden yardım isteyin. Olumlu tepki vermek zorunda deÄŸil, ama muhtemelen yardımcı olacaktır. Sınavın gerçek bir kiÅŸiyle yapılıyor olmasının bir amacı olmalı. Yoksa sorular ekranda belirir, siz de yanıtlardınız.

​

Sınav görevlileri, raydan çıktığınızda sizi rotaya geri döndürmek, fazla heyecanlanırsanız diye rahatlatmak için oradalar.

​

IELTS Reading Soru Türleri


IELTS reading, 10 farklı soru türüne sahip. EÅŸ anlamlı kelime veya cümle bilginizi test ediyor.

​

IELTS reading metinleri tamamıyla popüler bilim konularından seçiliyor. Konulara aÅŸina olmanız ciddi bir avantaj, fakat olmazsa olmaz deÄŸil.

​

Son makale, öncekilere nazaran daha zor oluyor. Temel sebebi, bu makalede aÅŸina olunmayan bir konuya yer veriliyor olması. Zaten bildiÄŸiniz bir konuya ÅŸanslı gününüzdesiniz demektir.

​

IELTS Reading Çıkmış Sorular


IELTS reading çıkmış sorular için Cambridge IELTS sorularını kullanabilirsiniz. Toplam 17 kitap var 2023 itibariyle. 5 numara ve sonrasını çözmenizi öneririm.

​

Reading Skorunda Dalgalanma


Reading skorunda büyük dalgalanmalara hazır olun. Her sınav eÅŸit zorlukta deÄŸil. Bu durum gerçek sınavda da böyle. Reading bölümünde canınızı yakarken listening sorularında kolaylık saÄŸlıyorlar, ya da tam tersi oluyor.

 

True False Not Given & Yes No Not Given


İnce detaylara ne kadar hakim olduÄŸunuz test ediliyor. ”Çok mu az mı, ilk yıllarda mı en sonda mı, tek mi hepsi mi” gibi ayrıntılara dikkat etmek zorundasınız. Özellikle miktara dayalı ayrıntılara daha fazla önem gösterin.

​

Tüm soruların aÅŸağı yukarı dörtte biri bu soru grubundan geliyor. İlk 2 metindekiler görece kolay olurken, son makalede karşımıza çıkanlar zor oluyor.

​

True false soruları nasıl çözülmeli?

  1. Hangi sorunun nerede geçtiÄŸini bulun (sorular sırayla çıkıyor)

  2. Sorulardaki ince ayrıntıları tespit edin (çok, az, bazen, sürekli, yukarıda, aÅŸağıda vb.)

  3. İnce ayrıntıları makaledeki bilgilerle karşılaÅŸtırın (bütün paragrafa göz atın)

 

BoÅŸluk Doldurma 1 (cümle, paragraf, tablo, ÅŸema)


Soruların en az dörtte birini oluÅŸturuyorlar. Her soru için sadece bir ilki cümleyi referans almanız gerektiÄŸi için görece kolay soru türlerinden biridir. Cevapların ezici bir kısmı isim (noun), diÄŸerleri ise sıfat (adjective) olur. İsimlerin ön planda olmasının sebebi cümlenin en kalabalık öÄŸesi olmalarıdır.

​

BoÅŸluk doldurma soruları nasıl çözülmeli?

  1. Hangi boÅŸluÄŸun metnin neresinde geçtiÄŸini bulun (cevaplar genellikle 1-2 paragrafta toplanıyor) (parçadaki kelimeleri aynen kullanmanız gerekiyor)

  2. Boşluklara isim mi yoksa sıfat mı gelmesi gerektiğini tespit edin

  3. Metinde ilgili yerdeki isim veya sıfatlara odaklanarak cevaba ulaşın

 

BoÅŸluk Doldurma 2 (aÅŸağıda verilen tablodan kelime seçme)


Bu soru türü can yakıyor. Hem boÅŸluÄŸa gelmesi gereken kelime / kelimeleri parçadan seçebilmeniz, hem de seçilenleri tabloda verilenlerle eÅŸleÅŸtirebilmeniz bekleniyor.
Normal boÅŸluk doldurma sorularından farkı, cevapları parçadan deÄŸil altta verilen tablodan seçmek zorunda olmanız.

 

Başlık Eşleştirme


Bölüm sonu canavarı gibi, özellikle paragrafın türünü ve amacını fark etmekte zorlanıyorsanız. BaÅŸlık sayısı, paragraf sayısından fazla tutulduÄŸu için ayrıca sinir bozuyor. Daha da kötüsü bir paragrafa yanlış baÅŸlık seçmiÅŸseniz ve o baÅŸlık baÅŸka bir paragrafın cevabıysa 2 soru birden yanlış yapmış oluyorsunuz.

​

OkuduÄŸunuzu genel hatlarıyla anlamanın ve kelime bilgisinin belki de en çok öne çıktığı soru türüdür baÅŸlık eÅŸleÅŸtirme. Altyapınız güçlü deÄŸilse en sona bırakmanızı öneririm.

​

BaÅŸlık eÅŸleÅŸtirme soruları nasıl çözülür?
Kolaydan zora yöntemler:

​


  1. Paragraftaki isimleri (noun) çizin ve ne hakkında olduÄŸunu anlamaya çalışın

  2. (Varsa) Zıtlık baÄŸlaçları içeren cümlelere daha fazla önem gösterin, yoksa ilk 2 cümledeki mesaja ağırlık verin

  3. ÇoÄŸu paragraf 2 farklı mesaj içeriyor, bunları birleÅŸtiren baÅŸlıklara odaklanın (baÅŸlıklar bu fikirlerden birine yer verip, ötekini göz ardı ediyorsa o seçeneÄŸi eleyin)

  4. Altyapınız güçlü deÄŸilse baÅŸlık eÅŸleÅŸtirme sorularını en son çözün.

 

Detay EÅŸleÅŸtirme


BaÅŸlık eÅŸleÅŸtirmeden aÅŸağı kalır bir yanı yok. BaÅŸlık eÅŸleÅŸtirme sorularına benziyor gibi gelebilirler, ama aslında hiç de öyle deÄŸiller. BaÅŸlık eÅŸleÅŸtirmede paragrafı genel hatlarıyla özetlerken, bu soru türünde örneklere odaklanıyoruz. Özel isim, tarih, somut isimler, doÄŸrudan örnekler, yer isimleri, sebep sonuç iliÅŸkisi kuran öÄŸeler vb. çok daha önemli oluyor.

​

Bazı paragrafları birden fazla kullanmamız istenebiliyor. Böyle bir durum varsa soru yönergesinde açıkça belirtiliyor. (You may use any letter more than once)


Yazar GörüÅŸü & Kategori EÅŸleÅŸtirme


En zor deÄŸil, ama en sinir bozucu soru türü. Sürekli sorular ve metin arasında mekik dokumak zorunda kalıyorsunuz. Bu da bir süre sonra can sıkmaya baÅŸlıyor.

​

Sorularda verilen cümlelerin hangi yazar tarafından belirtilmiÅŸ olduÄŸunu bulmanız gerekiyor. Tuzak yok, sadece eÅŸ anlamlı cümleleri ne kadar iyi fark edebildiÄŸiniz test ediliyor.

​

Dikkat: Bazı yazarlarla alakalı bilgiler birden fazla paragrafta yer alıyor. Metinde yazar geçen her kısmı tespit etmiÅŸ olduÄŸunuzdan emin olmalısınız.

​

Yazar görüÅŸü soruları nasıl çözülmeli?

  1. Önce makalede yazar geçen yerleri tespit edin

  2. Her yazarla alakalı söylenen ÅŸeyleri yazarın yanına not alın, hem de herÅŸeyi (Türkçe veya İngilizce)

  3. Notlarınızı sorularla karşılaştırın

  4. Yazar görüÅŸlerini eÅŸleÅŸtirirken farkında olmadan gereÄŸinden fazla süre harcayabilirsiniz. Çözüm, not almak.

 

Çoktan Seçmeli Sorular


Tamamıyla eÅŸ anlamlı cümleleri eÅŸleÅŸtirebilme mantığına dayanır. Teknik olarak bakıldığında true false sorularına benziyorlar: seçeneklerden biri doÄŸru, diÄŸerleri yanlış veya belirtilmiyor. Fakat, true false sorularına göre çok daha zorlar. Cevabın geçtigi yerler ya oldukça zor kelimeler içeriyor, ya da cümle düzeyinde pek anlaşılır olmuyor.

​

Güzel yönleri de yok deÄŸil. Cevabın hangi paragrafta geçmekte olduÄŸu her bir soruda açıkça belirtiliyor. Bu özelliÄŸe sahip olan tek soru türü. DiÄŸerlerinde cevabın geçtiÄŸi yeri bulmak ayrıca mesai gerektiriyor.

​

Cümle Tamamlama


Sorularda cümlelerin giriÅŸ kısmı veriliyor. Ayrı bir tabloda ise tamamlayıcı kısımlar veriliyor. Hedefimiz hangi cümlenin hangi seçenekle eÅŸleÅŸmesi gerektiÄŸini tespit etmek.
%100 eÅŸ anlamlı kelime bilgisine dayanır. Soruları çözmek için aÅŸağıdaki adımlar takip ediniz:

  1. GiriÅŸi verilen cümlelerin parçada nerede geçtiÄŸini iÅŸaretleyin (eÅŸ anlama dikkat ederek)

  2. Bu cümlelerin içinde verilen mesajın benzerini tablodaki yarım cümlelerde arayın

 

Kısa Cevap


General sınavda sürekli, akademik sınavda nadiren çıkan bir soru türü. ‘‘Kale hangi renkti, duvarlar ne zaman inÅŸa edildi?” gibi doÄŸrudan sorularla test ediliyoruz.
Aynı boÅŸluk doldurma soruları gibi çözülmeli. Soru kelimesini sanki boÅŸlukmuÅŸ gibi hayal etmeliyiz.


Diyagram


Çok nadiren karşımıza çıkan bir soru türü. Makine, motor, gemi, uçak vb. Araçlara yönelik teknik detayları hangi ölçüde anlayabildiÄŸinizi test ediliyor.
DoÄŸru cevabı bulmaya çalışırken özellikle yer yön iliÅŸkisini kullanmamız gerekiyor. Aradığınız kelimenin diyagramın hangi kısmına göre seçilmesi gerektiÄŸini anlamak ilk adım. İkinci adımsa metinde orta, saÄŸ, üst, alt, dip vb. anlam verecek gramer kalıpları ve kelimeler yardımıyla cevaba ulaÅŸmak.

​

IELTS Listening Test Formatı


IELTS Listening, kolaydan zora giden 40 soru içeriyor. İlk 2 bölüm genel, son 2 bölüm akademik versiyona yönelik. Kendi başınıza çalışmaya en uygun bölüm.

​

Birinci ve üçüncü bölümde karşılıklı konuÅŸma varken, diÄŸerlerinde sadece tek bir kiÅŸi konuÅŸuyor. 6 bant skoru için 23 doÄŸru gerekli. 26 doÄŸru ile 6.5 alınırken, 7 bant skoru için 30 doÄŸru gerekiyor.

​

Hangi bölümde neler var?


Section 1: Form doldurma benzeri görevler içeriyor. Sigorta formu, banka hesabı açma, kurs kaydı vb. Yurt dışına yeni taşınan birinin sıklıkla karşılaÅŸtığı durumlar simüle ediliyor.

​

Section 2: Ürün, hizmet tanıtımı içeriyor. Yurt dışına yerleÅŸenlerin ilk ÅŸoku atlattıktan sonra ilgilenmeye baÅŸladığı durumlar söz konusu.

​

Section 3: Okul ve iÅŸ hayatındaki eÄŸitim süreçlerine yönelik farklı senaryolar ele alınıyor: sunum süreci, dönem sonu ödevi, kaynak bulma çabası …

​

Section 4: Akademik bir ders dinleniyor. Kelime ve cümle kalıpları açısından en zorlu bölüm, ama yanlış sayısı bir önceki bölümde daha yüksek oluyor.

 

IELTS Listening Section 1

​

En yaygın tuzak: benzer seçenekler
 

Tek bir tuzak yöntemi var: aynı boÅŸluk için birden fazla aşırı benzer seçenek vermek. Mesela, cevabın Cuma günü olması gerekiyorsa konuÅŸma esnasında mutlaka ÇarÅŸamba, PerÅŸembe gibi alternatiflerle kafa karistiriliyor. Hem de aÅŸağı yukarı her soruda.

​

Sayılar


Sayılar acisindan bakınca teen ve ty takıları problem yaratıyor. Thirteen, thirty, fourteen, forty, fifteen, fifty gibi sayılar arasındaki telaffuz farkına hakim olmak gerekli.

​

Spelling


Harf kodlama sorularını da unutmayalım. Harflerin okunuÅŸu açısından, Türkçe ve İngilizce arasında büyük farklar var. A, e, i gibi harflerin İngilizce okunuÅŸu bizim aklımıza farklı harflerin gelmesine yol açıyor. E harfi yerine i, a yerine e, i yerine a yazmak yaygın.
Problem olan baÅŸka harfler de var tabi: c, g, j, r, u, y. Çözüm ise dinleme esnasında duyduklarimizin tamamını yazmak ve Türkçe’ye dönüÅŸümü bölüm son
unda yapmak. Yani önce not alın, dinleme bitince hangi harf olduÄŸuna karar verin.

​

IELTS Listening Section 2


Bu bölüm itibariyle eÅŸ anlamlı kelimeler çok önem kazanmaya baÅŸlıyor. özel isim vb. olmadığı sürece kelime benzerliÄŸi aramaktan uzak durmanız gerekecek. Ayrıca çoÄŸu cümlede; önceleri böyle düÅŸünüyorduk, ama sonra vazgeçtik tarzında cümlelerle kafanızı karıştıracaklar, yani bir nevi basketbolda olduÄŸu gibi fake atacaklar.

​

Çoktan seçmeli sorular


Şıklar kısaysa soru baÅŸlığı, şıklar uzunsa şıklardaki eÅŸ anlamlı kelimeler üzerinden tuzaklar gelecek. Sıkların her biri konuÅŸmada geçecek. BoÅŸ yere benzer kelime duymaya çalışmayın. EÅŸ anlam peÅŸinde koÅŸun.
Bazı sorular 3 seçenekten 1 tanesini, diÄŸerleri 5 seçenekten 2 tanesini iÅŸaretlemenizi ister. DiÄŸer bölümlerdeki çoktan seçmeli sorular sadece 3 seçenek içerir.

​

Eşleştirme soruları


Bu bölümdeki eÅŸleÅŸtirme soruları, bir sonraki bölüme göre görece hafif. Zaten her sınavda da çıkmıyorlar. EÅŸ anlamlı kelime üzerinden düÅŸünmek zorundasınız. Size verilen tabloda rapid loss vb. bir ÅŸey varsa quick defeat gibi ifadeler duymanız gerekiyor.

​

Harita soruları


İngilizce ve Türkçe arasında yer yön aktarma açısından büyük farklılıklar var. Özellikle bazı edatlar içeriÄŸi yanlış anlamanıza yol açabiliyor. Through, along, past, alongside, beside, across edatlarının farklı kullanımlarına mutlaka hakim olun.Harita sorularında, her bir deÄŸiÅŸken için bol sayıda yönerge kullanacaklar. Amaç, tabi ki kafanızı karıştırmak. Son ana kadar dikkatinizi korumalısınız. En sonda söylenen çoÄŸu durumda doÄŸru cevap olacak.

​

Boşluk doldurma soruları
 

Bu bölümde pek yaygınca kullanmıyorlar. Cevapların ezici çoÄŸunluÄŸu isimlerden (oluÅŸacak). BoÅŸluÄŸa gelebilecek öÄŸeleri önceden tahmin etmeye çalışın. Soru metnindeki kelimeler

​

IELTS Listening Section 3


En zor deÄŸil, ama en çok yanlış yaptıran bölüm.

​

Çoktan seçmeli sorular


Temel olarak ikiye ayrılıyorlar: 2 kiÅŸinin birbirine onay verdiÄŸi sorular ve sadece tek bir kiÅŸinin görüÅŸünün istendiÄŸi sorular. Onaya dayalı sorularda seçeneklerden her biri doÄŸruymuÅŸ gibi hissettirecek. Birinin diÄŸerine onay verdiÄŸi konu baÅŸlığını bulmanız gerekecek. DiÄŸer sorularda ise uzun uzun anlatılan, iyice detay verilen seçenek doÄŸru yanıt olacak.

​

Eşleştirme soruları


Bir önceki bölümde yer alan eÅŸleÅŸtirme soruları kolay, bunlar zor. Altyapınız güçlü deÄŸilse dinlerken bol bol not alın, bölüm sonundaki molada cevapları eÅŸleÅŸtirmeye çalışın.
EÅŸ anlamlı cümle bilginiz çok sert ÅŸekilde test edilecek.


Boşluk doldurma soruları


Bu bölümde sürekli karşımıza çıkmıyorlar. 3. bölümü zor yapan çoktan seçmeli ve eÅŸleÅŸtirmeye dayalı soruların bol olmasıdır. BoÅŸluk doldurma çıkınca skor artış eÄŸilimi gösteriyor.

​

IELTS Listening Section 4


EÅŸ anlamlı kelime ve cümle farkındalığının zirve yaptığı yer. DiÄŸer bölümlerde konuÅŸma arasında diÄŸer sorulara göz atabilmeniz için ara veriliyor, fakat bu bölümde ara yok.

​

Boşluk doldurma soruları


Cevapların büyük çoÄŸunluÄŸu isimlerden (noun), birazı sıfatlardan (adjective) oluÅŸacak. Nereye isim, nereye sıfat gelmeli önceden tahmin etmeniz zorunlu.

​

Section 4 en büyük tuzak: Bazı durumlarda siz cevabın geldiÄŸini anlamadan öteki soruya geçmiÅŸ oluyorlar. Bunun sebebi, ilgili soruyu çözmeye çalışırken o cümlenin başında geçen kelimeleri duymayı beklemeniz. Bu doÄŸru strateji deÄŸil. Cümle yapısıyla bilerek oynuyorlar. Mesela, siz 36 nolu sorudaki cümlenin ilk birkaç kelimesini duyduÄŸunuzda cevap zaten öncesinde söylenmiÅŸ oluyor.

​

Çoktan seçmeli sorular


Nadiren çıkıyorlar. 3. bölümdeki tekniklerin aynısına bel baÄŸlayabilirsiniz.

​

IELTS Listening Kaynakları


Cambridge IELTS serisi çıkmış sorulardan oluÅŸuyor. 2023 itibariyle her biri 4 tam test içeren 17 kitap var. Her yıl yaz aylarında yeni bir tane piyasaya sürülüyor. Soru formatı güncelliÄŸi açısından 10 numara ve sonrasını kullanmanızı öneririm.
Altyapınız yeterli deÄŸilse soru çözmekle vakit kaybetmeyin. Kelime öÄŸrenin, anlama hızınızı geliÅŸtirin.

​

Hangi bölüm için neler yapabilirim?


Section 1: A1 ve A2 ders kitaplarındaki dinleme sorularını çözün
Section 2: YouTube ürün tanıtım hesaplarını inceleyin (telefon, bilgisayar, tatil vb.)

Section 3: Lise ve üniversite hayatını ele alan yabancı diziler seyredin
Section 4: Ted Education derslerini seyredin ve ilgili soruları çözün

bottom of page